آرسنيك يكي از سمي ترين عناصر در جهان است. در طول تاريخ، آرسنيك وارد زنجيره غذايي ما شده و به غذاهايي كه مي خوريم راه پيدا كرده است. اما امروز وضعيت بسيار بدتر از قبل شده است. شيوع روزافزون آلاينده هاي مختلف باعث افزايش سطح آرسنيك در غذا شده و خطرات جبران ناپذيري را براي …
منبع :
آرسنيك چيست؟ آيا آرسنيك برنج خطرناك است؟
آرسنيك چيست؟ آيا آرسنيك برنج خطرناك است؟ https://ijmarket.com/blog/آرسنيك-چيست؟-آيا-آرسنيك-برنج-خطرناك-اس/ Tue, 09 Nov 2021 12:59:20 0000 سلامتي و پزشكي https://ijmarket.com/blog/آرسنيك-چيست؟-آيا-آرسنيك-برنج-خطرناك-اس/
آرسنيك يكي از سمي ترين عناصر در جهان است. در طول تاريخ، آرسنيك وارد زنجيره غذايي ما شده و به غذاهايي كه مي خوريم راه پيدا كرده است. اما امروز وضعيت بسيار بدتر از قبل شده است. شيوع روزافزون آلاينده هاي مختلف باعث افزايش سطح آرسنيك در غذا شده و خطرات جبران ناپذيري را براي …
منبع :
آرسنيك چيست؟ آيا آرسنيك برنج خطرناك است؟
آرسنيك يكي از سمي ترين عناصر در جهان است.
در طول تاريخ، آرسنيك وارد زنجيره غذايي ما شده و به غذاهايي كه مي خوريم راه پيدا كرده است. اما امروز وضعيت بسيار بدتر از قبل شده است.
شيوع روزافزون آلاينده هاي مختلف باعث افزايش سطح آرسنيك در غذا شده و خطرات جبران ناپذيري را براي سلامت انسان به همراه دارد.
يك مطالعه اخير نشان داد كه برنج حاوي مقدار زيادي آرسنيك است.
نگراني در مورد آرسنيك از اين واقعيت ناشي مي شود كه برنج غذاي اصلي اكثر جمعيت جهان است.
آيا استفاده از آرسنيك در برنج نگران كننده است؟ بياييد نگاهي به آن بيندازيم.
آرسنيك چيست؟
آرسنيك يك عنصر سمي با درصد كم سم است و با As نشان داده مي شود.
آرسنيك اغلب به تنهايي يافت نمي شود، بلكه با عناصر ديگر در برخي مواد شيميايي يافت مي شود.
اين تركيبات را مي توان به دو دسته اصلي تقسيم كرد:
آرسنيك آلي: عمدتاً در الياف گياهي و حيواني يافت مي شود.
آرسنيك غير آلي: در سنگ ها و خاك ها يافت مي شود و در آب نامحلول است. اين نوع آرسنيك سمي تر است.
هر دو گونه به طور خود به خود در محيط يافت مي شوند، اما افزايش سطح آنها به آلودگي محيطي بستگي دارد.
به دلايل مختلف، برنج مقدار زيادي آرسنيك غير آلي را ذخيره و ذخيره مي كند.
آيا آرسنيك برنج نگران كننده است؟
آره. در مورد آن هيچ ترديدي نيست مصرف آرسنيك برنج خطرناكه.
خطر ابتلا به بيماري هاي خطرناك براي افرادي كه روزانه مقدار زيادي برنج مي خورند نگران كننده تر است.
اين امر به ويژه در مورد غذاهاي آسيايي و آسيايي صادق است.
يكي ديگر از گروه هاي در معرض خطر، كودكاني هستند كه مقدار زيادي از محصولات برنج مصرف مي كنند و افرادي كه از رژيم غذايي بدون گلوتن يا بدون لبنيات پيروي مي كنند. فرمول هاي مخصوص كودكان بر پايه برنج، كيك، پودينگ و شير كه بيشتر اين غذاها را تشكيل مي دهند نيز مي تواند خطرناك باشد.
كودكان نيز به دليل جثه در معرض خطر ابتلا به آرسنيك هستند. بنابراين خوب نيست كه هر روز به آنها برنج بدهيد.
نگراني ديگر برنج قرمز و عصاره برنج شيرين شده است كه سرشار از آرسنيك است كه اغلب در غلات بچه استفاده مي شود.
البته ميزان آرسنيك همه برنج ها خيلي زياد نيست، با اين حال نمي توان ميزان آرسنيك موجود در محصولات برنج را بدون آزمايش آزمايشگاهي تعيين كرد.
چگونه آرسنيك برنج را كاهش دهيم؟
آرسنيك موجود در برنج را مي توان با شستن و پختن برنج در آب تميز و بدون آرسنيك كاهش داد.
شستن و پختن برنج در كاهش خطر ابتلا به آرسنيك با برنج سفيد و قرمز تا 57 درصد موثر است.
البته اگر آب مصرفي در پخت و پز حاوي آرسنيك باشد، اثر معكوس شده و ميزان آرسنيك موجود در برنج را افزايش مي دهد.
منابع آرسنيك
آرسنيك تقريباً در تمام غذاها و نوشيدني ها يافت مي شود، اما در بخش هاي كوچك.
اما برخي از غذاها سرشار از آرسنيك هستند، از جمله:
آب آشاميدني آلوده:
ميليون ها نفر در سراسر جهان در معرض آب آشاميدني آلوده اي هستند كه حاوي مقادير زيادي آرسنيك غير آلي است. در آسيا و آمريكاي جنوبي بسيار رايج است.
غذاي دريايي:
ماهي، ميگو، صدف و ساير غذاهاي دريايي حاوي مقدار زيادي آرسنيك ارگانيك هستند كه شكل غير سمي آرسنيك است. با اين حال، صدف و انواع ديگر غذاهاي دريايي نيز حاوي آرسنيك غير آلي هستند.
غذاهاي برنج و برنج:
برنج آرسنيك بيشتري نسبت به ساير محصولات غذايي ذخيره مي كند. در واقع، برنج بزرگترين منبع غذايي جهان است كه حاوي آرسنيك غير آلي، سمي ترين نوع آرسنيك است.
برخي از غذاهاي برنج كه حاوي مقادير زيادي آرسنيك غير آلي هستند عبارتند از:
- شير برنج
- برنج برنج
- صبحانه با برنج
- دانه برنج (بچه برنج)
- كيك هاي برنجي
- برنج قرمز خنك
- كوكي هاي پخته شده با برنج شيرين يا قهوه اي
چرا آرسنيك در برنج وجود دارد؟
آرسنيك به طور طبيعي در آب، خاك و سنگ ها يافت مي شود، اما در برخي مناطق بيشتر از مناطق ديگر است.
بنابراين به راحتي وارد چرخه غذايي مي شود، بسياري از آنها در قارچ هاي حيوانات و گياهان جمع مي شوند كه برخي از آنها توسط انسان مصرف مي شود.
همانطور كه انسان براي افزايش آلودگي كار مي كند، وجود آرسنيك در مواد غذايي نيز افزايش مي يابد.
منابع اصلي آلاينده هايي كه باعث افزايش آرسنيك مي شوند عبارتند از انواع خاصي از آفت كش ها و علف كش ها، ذخيره سازي چوب، كودهاي فسفاته، ضايعات صنعتي، عمليات معدني، سوزاندن زغال سنگ و عمليات پاكسازي.
آرسنيك اغلب در آب هاي زيرزميني در برخي از نقاط جهان يافت مي شود كه بسيار آلوده نيز هستند.
آرسنيك از آب هاي زيرزميني گرفته تا چاه ها و ساير مخازن آبي كه براي آبياري و البته پخت و پز استفاده مي شوند، را شامل مي شود.
برنج آسياب نشده به سه دليل اصلي مستعد ابتلا به آرسنيك است:
برنج در مزارع برنج كه به آبياري زياد نياز دارند رشد مي كند. در بسياري از مناطق برنج در آب آلوده به آرسنيك خيس مي شود.
احتمال تجمع آرسنيك در خاكي كه برنج به راحتي كشت مي شود وجود دارد كه اين مشكل را تشديد مي كند.
برنج نسبت به ساير غذاها آرسنيك بيشتري از خاك و آب جذب مي كند.
استفاده از آب كثيف در پخت و پز نيز نگران كننده است، زيرا دانه هاي برنج به راحتي آرسنيك را در آب جوش جذب مي كند.
اثرات آرسنيك بر سلامتي
آرسنيك بيش از حد بسيار سمي است، اثرات سلامتي دارد و حتي در برخي موارد مي تواند منجر به مرگ شود.
به طور كلي، مقدار كمي آرسنيك در برخي غذاها يافت مي شود، اما عوارض جانبي آن به سرعت ظاهر نمي شود.
با اين حال، مصرف طولاني مدت آرسنيك باعث ايجاد تعدادي از مشكلات سلامتي و افزايش خطر ابتلا به بيماري هاي مزمن مي شود. اين بيماري ها شامل موارد زير است:
- انواع مختلف سرطان
- مقايسه يا انسداد عروق خوني
- فشار بالا
- بيماري قلبي
- ديابت نوع 2
علاوه بر اين، آرسنيك سمي است كه بر سلول هاي عصبي تأثير مي گذارد و بر عملكرد مغز تأثير مي گذارد. هنگامي كه كودكان و نوجوانان در معرض آرسنيك قرار مي گيرند، تمركز، يادگيري و حافظه، كاهش استعدادها و مهارت هاي اجتماعي آنها افزايش مي يابد.
برخي از اين بيماري ها حتي جنين را نيز درگير مي كند. برخي از مطالعات نشان مي دهد كه مصرف بالاي آرسنيك در زنان باردار بر جنين تأثير منفي مي گذارد، خطر ابتلا به نقص مادرزادي را افزايش مي دهد و از رشد كامل كودك جلوگيري مي كند.
نكات زير باعث كاهش ميزان آرسنيك در برنج مي شود:
از پختن برنج در آب كم خودداري كنيد.
برنج را قبل از پخت خوب بشوييد. اين روش 10 تا 28 درصد آرسنيك برنج را حذف مي كند.
برنج قرمز حاوي آرسنيك بيشتري نسبت به برنج سفيد است. اگر واقعاً مي خواهيد برنج بخوريد، انواع برنج سفيد بهتر از برنج قرمز و انتخاب بهتري است.
برنج تند مانند باسماتي يا ياس را انتخاب كنيد.
در صورت امكان از رشد برنج در فصل گرما خودداري كنيد. به دليل استفاده متداول از آب مسموم با آرسنيك در اين دوران.
آخرين و البته مهمترين توصيه اي كه بايد در نظر بگيريد اين است كه مراقب رژيم غذايي خود باشيد. با افزايش مقدار غذايي كه مي خوريد، رژيم غذايي خود را ايمن و سالم كنيد. رژيم غذايي شما نبايد فقط شامل يك يا دو غذاي خاص باشد.
به اين ترتيب، نه تنها تمام مواد مغذي را در اختيار بدن خود قرار مي دهيد، بلكه از خوردن بيش از حد غذا نيز اجتناب مي كنيد.
برنج غذاي اصلي درصدي از جمعيت جهان است كه ميليون ها نفر را در سراسر جهان در معرض خطر ابتلا به آرسنيك قرار مي دهد.
گفته مي شود كه اگر برنج را در حد اعتدال بگنجانيد و آن را با انواع غذاهاي ديگر در رژيم غذايي خود تركيب كنيد، مي تواند بسيار مفيد باشد.
با اين حال، اگر برنج بخش عمده اي از رژيم غذايي شما است، مطمئن شويد كه در منطقه اي عاري از آلودگي رشد مي كند.
همچنين بخوانيد : خواص برنج براي بدن
مسووليت كليه محتواي سايت بر عهده منابع اصلي بوده و بانك مشاغل اينفوجاب هيچ مسووليتي در قبال محتوا ندارد.
منبع :
آرسنيك چيست؟ آيا آرسنيك برنج خطرناك است؟